سالهاست که اجاره‌نشین‌ها معمولا در تلاطمی دائمی هستند. هر سال باید تکلیف ماندن یا رفتن را مشخص کنند. هر سال باید ببینند در مذاکره با صاحب ملک چقدر باید بر مبلغ اجاره اضافه کنند. اما امسال شیوع ویروس کرونا موجب شد تا گرفتاری و مشغولیت ذهنی مستاجران بیش از سالهای گذشته باشد.
کد خبر: ۸۴۴۹۶۱
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۹ 04 May 2020

                                                   شیوع کرونا چه تاثیری بر قراردادهای اجاره مسکن خواهد گذاشت؟

سالهاست که اجاره‌نشین‌ها معمولا در تلاطمی دائمی هستند. هر سال باید تکلیف ماندن یا رفتن را مشخص کنند. هر سال باید ببینند در مذاکره با صاحب ملک چقدر باید بر مبلغ اجاره اضافه کنند. اما امسال شیوع ویروس کرونا موجب شد تا گرفتاری و مشغولیت ذهنی مستاجران بیش از سالهای گذشته باشد.
 
به گزارش «تابناک» پس از شیوع ویروس کرونا همانگونه که پیش بینی می شد بسیاری از مشاغل و اصناف با کاهش چشمگیر در آمدی مواجه شدند که همین امر هم مسبب پیش آمدن مشکلات بعدی برای این افراد شده است.خیل عظیم مستاجران از جمله این افراد هستند.

یکی از مهم‌ترین مشکلات فعلی اجاره‌نشین‌ها پرداخت اجاره است. با توقف فعالیت‌های کاری و اقتصادی گروه بزرگی از سرپرستان خانواده در این دو ماه نتوانسته‌اند درآمد معمولی خود را داشته باشند از این روی پرداخت اجاره برای آن‌ها سخت دشوار است.از طرف دیگر معمولا مالکان حاضر به عدم دریافت اجاره نیستند. این مالکان نیز دلایل خود را دارند. از طرفی بخش قابل توجهی از این مالکان از طریق دریافت اجاره گذران زندگی می‌کنند و از سوی دیگر گروهی از آن‌ها اظهار می‌دارند که بابت اجاره مسکن خود باید به اداره مالیات هر سال مالیات پرداخت کنند.

این موضوع باعث شده مستاجران دچار مشکل جدی‌تری شوند. با نزدیک شدن به فصل جابجایی‌ها نگران احتمال تخلیه هستند و این موضوع با وضعیت شیوع کرونا برایشان نگرانی‌های جدی به بار خواهد آورد. از طرف دیگر کاهش درآمد‌ها مانع از آن می‌شود که بتوانند اجاره خود را پرداخت کنند و حتی اگر مجبور به تخلیه مسکن خود شوند پیدا کردن مسکنی با اجاره بهای کمتر بسیار دشوار به نظر می‌رسد.تابستان فصل جابجایی است، اما از هم‌اکنون مشخص است میزان رهن و اجاره چقدر افزایش خواهد یافت و از سوی دیگر امکان مالی بسیاری از اجاره نشین‌ها تعدیل شده است. این موضوع علاوه بر تنش‌های اقتصادی می‌تواند منجر به تنش‌های اجتماعی بین مالک و مستاجر شود.اینکه چگونه می‌توان این معادله را که هر دو سوی آن صاحب منافع بوده و واقع‌بینانه سخن می‌گویند را حل کرد، موضوعی است که باید برایش راه حلی جدی پیدا کرد.
 
چندی پیشمحمود محمود زاده، معاون مسکن و ساختمان از احتمال اجرایی و الزامی شدن تمدید ۶ ماه اجاره نامه مستاجران به دلیل بحران کرونا خبر داده بود.محمودزاده در خصوص تمهیدات وزارت راه و شهرسازی برای مستاجران اعلام کرد: با توجه به بحران کرونا و شیوع این بیماری همه‌گیر و نگرانی مردم از نقل و انتقال به واحد‌های جدید و همچنین مشکلاتی که در خصوص اجاره‌بها ایجاد شده است، وزارت راه و شهرسازی مصوبه پیشنهادی را برای دولت به منظور تمدید خودکار ۶ ماهه اجاره‌نامه مستاجران، ارایه کرده است. معاون مسکن و ساختمان با اشاره به اینکه مستاجران در حال حاضر امکان جابه‌جایی ندارند، افزود: هم اکنون امکان دید و بازدید از واحد‌های مسکونی فراهم نیست و درعین حال منابع درآمدی اکثریت مردم کاهش چشمگیری داشته است که این مساله به ویژه در کلانشهر‌ها مشکلات عدیده‌ای را برای شهروندان ایجاد کرده است. به همین منظور این پیشنهاد از سوی وزارت راه و شهرسازی برای تصویب در دولت و الزام آور شدن آن در دست بررسی قرار گرفته است.اما هنوز این پیشنهاد تعیین تکلیف نشده است.
 
جدا از این مسایل این سوال مطرح می شود اگر موجر و مستاجری با مشکل قانونی مواجه شوند باید چه کنند؟ برای پاسخ به این سوال می توان گفت که بر اساس قوانین مربوطه مستاجر نمی‌تواند به بهانه کرونا اجاره را پرداخت نکند، اما اگر در پایان قرارداد، ملک را تخلیه نکند و دادگاه علت عدم تخلیه را موجه تشخیص دهد در این صورت مستاجر بابت مدتی که پس از انقضای قرارداد در ملک سکونت داشته، موظف به پرداخت خسارت نیست و صرفا اجور معوقه و اجاره بهای مدتی که پس از پایان قرارداد سکونت داشته را باید پرداخت کند.
 
اما باید خاطر نشان کرد که بهتر است هر چه سریعتر مسئولان سه قوه با همفکری و مشورت یکدیگر چاره و درمانی برای درد بی خانمانی مستاجران بیاندیشند چون قطعا در آینده نه چندان دور و به هنگام فصل جابجایی مستاجران پرونده های متعددی در محاکم قضایی در همین ارتباط مطرح خواهد شد.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار