به گزارش خبرنگار تابناک از استان البرز، البرز، همسایه پایتخت به دلیل آب و هوای مناسبتر دهه هاست مقصد پایتخت نشینان برای ساخت باغ ویلا و فرار موقت از هوای آلوده و ساختمانهای سر به فلک کشیده شده، البته که تغییر سبک زندگی خود مردم کرج هم از ویلانشینی به آپارتمان نشینی در این مسیر بی تاثیر نبوده و ظاهرا در این کار از تهرانیها پیشی گرفتند.
خلاصه اینکه افراد زیادی بسته به شرایط و دارایی خود برای آخر هفته و تعطیلات دیگر اقدام به ساخت یا خرید باغ ویلا از سایزهای کوچک تا بزرگ و لاکچری کرده و برای مصرف معمول و پر کردن استخر خود اقدام به حفرذ چاه غیر مجاز کرده است که نتیجه آن تخلیه سفرههای زیرزمینی و فرونشست زمین و بحران آب شده است.
در این بین ساوجبلاغ به دلیل شرایط آب و هوایی و داشتن زمینهای کشاورزی فراوان، بیشترین مقصد ساخت ویلا بوده است.
سرعت و شدت تغییر کاربری و حفر چاه غیرمجاز به شدت بالاست
مدیر امور آب شهرستان ساوجبلاغ در گفتگو با خبرنگار تابناک در استان البرز گفت: سرعت و شدت تغییر کاربری و چاههای غیر مجاز بالاست و مبتلا بِه ما هست و دستگاههایی مانند جهاد کشاورزی، آب منطقهای و سایر دستگاههای خدمات رسان در این شهرستان این معضل را دارند.
«مصطفی سلطان آبادی» با اشاره به اینکه اولین نیاز هر چهار دیواری یا واحدی «اعم از ویلایی، خدماتی یا صنعتی» نیاز آبی است، افزود: اگر این واحد توانست از شبکه آبرسانی به صورت مجاز یا غیرمجاز استفاده کند که هیچ، اگر نتوانست صد درصد اقدام به حفر چاه میکند.
سلطان آبادی با بیان اینکه ما اقدامات پیشگیرانه داریم، دستگاههای حفاری غیر مجاز را رصد میکنیم و با گزارشاتی که به ما میدهند این دستگاهها را توقیف میکنیم، افزود:، اما واقعیت امر این است که بالاخره هر باغ ویلایی که الان شدت ساخت آن هم زیاد شده، احتمال وجود چاه داخلشان هست.
۶۴۰ حلقه چاه ویلایی را پر و مسدود کردیم
وی اظهار کرد: اقدامی که امور آب در این چند سال اخیر انجام میدهد و تاثیرگذار هم بوده، بحث انسداد همین چاههای غیر مجاز ویلایی است و ما سال گذشته توانستیم با همکاری دادستانی و نیروی انتظامی ۶۴۰ حلقه چاه ویلایی را پر و مسدودالمنفعه کردیم.
سلطان آبادی با بیان اینکه این تعداد مسدودی قابل توجه و در منطقه هم تاثیرگذار بود، افزود: امسال بنا داریم با افزایش ۴۰ درصدی حدود هزار حلقه چاه را مسدود کنیم که بتواند اثر خود را در سفرههای زیرزمینی بگذارد و مردم هم از نظر اجتماعی موضوع را بپذیرند که دولت یا آب منطقهای اقدامات خوب و موثری را برای جلوگیری از اضافه برداشت و تخلیه آبخوانها انجام میدهد.
مدیر امور آب شهرستان ساوجبلاغ گفت: به دلیل اتفاقاتی که ابتدای امسال در کشور افتاد، کار مقداری کند پیشرفت، تاکنون ۳۰۰ حلقه چاه پر شده، اما توانمان را بیشتر و گروهها و شناساییهایمان را افزایش دادیم که بتوانیم در نیمه دوم جبران کرده و تا پایان سال هزار حلقه چاه باغ ویلایی پر شود.
شرح چگونگی شناخت و مسدود کردن چاههای غیرمجاز با گروههای مشترک
سلطان آبادی اظهار کرد: در بحث سایر فعالیتها مثل کشاورزی، صنعت یا خدمات، ما بیشتر روی کنترل و نظارت تمرکز کردیم. با نصب کنتورهای هوشمند روی تمام چاههای مجاز میتوانیم از اضافه برداشت شان جلوگیری کنیم و یک نظارت و کنترلی روی برداشت آنها داشته باشیم. اما برای چاههای ویلایی هیچ راهی به جز پر کردن از نظر قانون برای ما متصور نیست.
وی در پاسخ به این پرسش که تعامل آب منطقهای با جهاد کشاورزی و همچنین راههای شناسایی چاههای غیرمجاز چگونه است، تشریح کرد: سایر دستگاهها هم مانند ما مبتلا به این موضوع هستند، ما با سازمان جهاد کشاورزی گروههای مشترک داریم و سایر دستگاههای خدماتی مانند آب، برق، گاز و هر جایی که ما حضور داریم اگر متوجه شویم تخلفی صورت گرفته اعم از تغییر کاربری، انشعاب غیر مجاز آب و برق و گاز، حالا به صورت مکتوب یا تلفنی به سایر دستگاههای متولی گزارش میدهیم. همین کار را هم خود دوستان انجام میدهند. ما جلساتی به صورت مدون به اسم مقابله با تغییر کاربری و ساخت و ساز غیر مجاز در فرمانداری برگزار داریم که در این جلسات هماهنگیها چه به صورت کتبی و چه شفاهی کاملا انجام و به سایر دستگاهها اعلام میشود. همچنین گزارش به فرمانداری و سایر نهادهای نظارتی به صورت ماهانه داده میشود.
وی اظهار کرد: به دلیل تعامل خوبی که بین «فرمانداری، دادستانی، نیروی انتظامی، دستگاههای خدمات رسان و شرکت آب منطقه ای» شهرستان در این بحث وجود دارد ساوجبلاغ رتبه اول کشور را در شناسایی و مسدود کردن چاههای غیرمجاز به دست آورده است. اما از طرفی شدت تخلفات هم زیاد است و به دلیل نزدیکی به تهران و ارزشمند شدن زمینها تغییر کاربری شدت بالایی دارد.
بحث مقابله با تخلفات فسادزاست و باید نظارت شدیدی روی پرسنل داشته باشیم
مدیر امور آب ساوجبلاغ در پاسخ به این پرسش که برای کنترل نیروهای اجرایی و جلوگیری از تخلفات احتمالی چه اقداماتی انجام میشود، گفت: سال گذشته و امسال یکی از مواردی که بسیار به آن دقت کردیم همین بحث کنترل نیروها است. خودِ بحث مقابله با تخلفات اساسا" فساد زا است و باید نظارت شدیدی روی پرسنل داشته باشیم. در حال حاضر برای هر اقدامی با واحد تامین نیرو، نیروی انتظامی در استان قرارداد داریم. یعنی هر دستور قضایی که بخواهد انجام شود هم نماینده دادستان هم مامور نیروی انتظامی حضور دارد و هم خودمان ناظر داریم. یعنی کار کاملاً کنترل شده است و نظارت و صورتجلسه میشود و اجازه نمیدهیم پیمانکاری بخواهد تخلفی انجام دهد.
سلطان آبادی افزود: تمام اقدامات ما برنامه ریزی شده است، ما لیست چاههای از قبل شناسایی شده را داریم و طبق لیست کار را پیش میبرند و خود پیمانکار یا نیروها اختیاری از خودشان ندارند.
کار با آدرس دقیق و مختصات به آنها تحویل داده میشود و به همان صورت کار را از آنها میخواهیم. در واقع اختیار عملی ندارند، در واقع ما سعی میکنیم تمام بسترهای تخلف را حذف کنیم.
سال گذشته که ۶۴۰ حلقه چاه را پر کردیم، خوشبختانه هیچ نهاد نظارتی هیچ شکایتی مبنی بر تخلف از سوی کارمندان ما نداشت.
وی با تاکید بر اینکه نظارت کردن بر ۶۴۰ حلقه چاه که پر شده بودند و سایر چاهها و شناسایی و بازرسی آنها کار بسیار سختی است، افزود:، اما به خاطر آبرو و آن اعتماد مردمی که باید وجود داشته باشد، ما موظف هستیم که این کار را انجام دهیم. موظف هستیم روی کارمندان، پیمانکاران و مشاوران نظارت داشته باشیم و از همه مهمتر خود سیستم دادستانی و نیروی انتظامی هم نظارت کافی روی نیروهایشان دارند و از ما گزارش میخواهند. یعنی اگر دستوری میدهند، اجرایش را به صورت مصور و مستند از ما میخواهند و در کل روی تمام واحدهایی که با ما در این زمینه کار میکنند نظارت وجود دارد و فرمانداری شهرستان هم بر این موضوع تاکید دارد.
سالانه هفت میلیون متر مکعب آب از طریق چاههای غیر مجاز باغ ویلاها در البرز برداشت میشود
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان البرز چندی پیش اعلام کرد: با توجه به وضعیت نامناسب سفرههای زیر زمینی آب استان البرز ۲ برنامه مهم شامل تعادل بخشی با تقویت آبخوانها و انسداد چاههای غیر مجاز در دستور کار قرار گرفته است.
«داود نجفیان» با تاکید بر اینکه با انسداد چاههای غیر مجاز از اضافه برداشت آب در این استان جلوگیری خواهد شد، اعلام کرد: امسال انسداد یک هزار و۷۰۰ حلقه چاه غیر مجاز آب را در استان البرز هدفگذاری کرده ایم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان البرز افزود: بخش زیادی از چاههای غیرمجاز در باغ ویلاها حفاری شده که باید هر چه سریعتر آنها تعیین تکلیف کرد، براساس برآوردها سالانه هفت میلیون متر مکعب آب از طریق چاههای غیر مجاز باغ ویلاها در البرز برداشت میشود.
نجفیان گفت: برای شتاب بخشی به ساماندهی و انسداد چاههای غیر مجاز به همکاری رسانههای جمعی و مردم نیاز داریم، برخی کارشناسان براین باور هستند که باید در مدت زمان ۲ سال تمام چاههای غیر مجاز البرز رفع اثر شود که تحقق این امر نیازمند حمایت دولت، مردم ودستگاه قضایی است.
وی با اشاربه وضعیت نامطلوب سفرههای آب زیر زمینی در ۲ دشت ساوجبلاغ و نظرآباد گفت: انسداد چاههای غیر مجاز در این ۲ شهرستان در اولویت قرار گرفته است؛ برخی چاههای آب ساوجبلاغ و نظرآباد به سمت شوری میل کرده است.
نجفیان اظهار کرد: با انسداد۲ هزارو۵۰۰ حلقه چاه غیر مجاز طی سالهای اخیر تاکنون در استان البرز ۹۶ میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شده است.
خدیجه ستارزاده
انتهای پیام/ن