با وجود توصيه مكرر پزشكان براي پرهيز از مصرف داروهاي كورتوني، ولي باز هم به طور گسترده اي از اين نوع داروها از جمله دگزامتازون در كشورمان بيش از همه جا استفاده مي شود.
کد خبر: ۲۲۳۸۷۰
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۹ 04 May 2016

با وجود توصيه مكرر پزشكان براي پرهيز از مصرف داروهاي كورتوني، ولي باز هم به طور گسترده اي از اين نوع داروها از جمله دگزامتازون در كشورمان بيش از همه جا استفاده مي شود.
 
به گزارش تابناک ایلام،دگزامتازون كه در زبان عاميانه به آن دگزا نيز گفته مي شود از داروهايي است كه در اشكال مختلف خود از جمله شربت، قرص، آمپول، پماد و محلول ها يكي از پر كاربرد ترين داروهاست و در نتيجه ابهامات و سوالات هم پيرامون آن زياد است.
دگزامتازون يك دارو از دسته كورتيكو استروئيدها است از داروهاي معروف ديگر اين دسته مي توان به بتامتازون، كورتيزون، پردنيزولون و هيدروكورتيزون اشاره كرد.
كورتيكو استروئيدها يا همان كورتون ها داراي اثرات گسترده اي در قسمت هاي مختلف بدن هستند كه اين اثرات گسترده همان طور كه مي توانند در درمان طيف زيادي از بيماري ها مفيد باشند مي توانند عوارض جانبي زيادي هم بجا بگذارند.
دگزامتازون اشتها را زياد مي كند علاوه بر آن از طريق ايجاد تورم در بدن فرد را چاق مي كند در حقيقت يكي از عوارض استفاده زياد از كورتون ها، ايجاد تورم تدريجي در بدن و افزايش ميزان چربي است كه باعث پف كردن فرد شده و يا علامتي بنام ماه رخ يعني گرد و پف كرده شدن صورت مي شود در نتيجه بيمار احساس مي كند كه چاق و قوي بنيه شده اما حقيقت اينكه تمام كورتون ها در استفاده مكرر باعث تحليل رفتن عضلات و پوكي استخوان مي شوند. 
در حقيقت دگزامتازون بدن را به يك پفك شبيه مي كند و اثر آنها در سرما خوردگي ها باعث سركوب واكنش هاي ايمني مي شود و در نتيجه با پوشاندن علائم بيماري، چندان مقاومتي در مقابل اين ويروس نمي كند.
در سرما خوردگي ها همراه با عفونت باكتريايي مثلا انواع تب يا گلو درد چركي با سركوب ايمني بدن، براي باكتري ها فرصتي را براي سازماندهي نيروها و تكثير فراهم مي كند و در نتيجه ممكن است چند روز بعد منجر به شعله ور شدن بيماري و حتي ايجاد عفونت هاي شديد تنفسي شود.
يك پزشك عمومي در اين باره معتقد است: دگزامتازون يك دارو از دسته كورتيكو استروئيد هاست، كورتيكو استروئيدها يا همان كورتون ها داراي اثرات گسترده اي در قسمت هاي مختلف بدن هستند كه اين اثرات گسترده همانطور كه در درمان طيف زيادي از بيماري ها مفيد هستند مي توانند عوارض جانبي زيادي هم به جا بگذارند.
دكتر سميه تمي گفت: دگزامتازون اشتها را زياد مي كند علاوه بر آن از طريق ايجاد تورم در بدن فرد را چاق مي كند در حقيقت يكي از عوارض استفاده زياد از كورتون ها ايجاد تورم تدريجي در بدن و افزايش ميزان چربي است كه باعث پف كردن بدن به ويژه صورت فرد شده و يا علامتي به نام ماه رخ (يعني گرد و پف كرده شدن صورت) مي شود در نتيجه بيمار احساس چاقي و قوي بنيه شدن مي كند اما در حقيقت استفاده مكرر از كورتون ها باعث تحليل رفتن عضلات و پوكي استخوان ها مي شوند.
وي يادآور شد: دگزا عمدتا به 2 صورت قرص و آمپول يافت مي شود كه آمپول آن به شكل 10 ميلي گرم و قرص آن نيم ميلي گرم است كه آمپول آن خيلي قوي تر از قرص است اين دارو جز كورتون هايي است كه التهاب بدن را كم مي كند و در كنار آن عوارضي دارد.
به گفته وي، مي توان گفت نه جز داروهاي خطرناك و نه بي خطر است ولي استفاده در دراز مدت باعث پوكي استخوان شديد مي شود و در صورت صلاح ديد پزشك در برخي موارد مي توان با قبول عوارض جانبي آن از اين دارو استفاده كرد مصرف خودسرانه به ويژه در در دوران حاملگي كاملا ممنوع است زيرا شايد باعث سركوب غده فوق كليه در جنين شود.
دكتر تمي با اشاره به اينكه اين دارو اثرات قوي روي بيماري دارد و در مواردي نيز باعث بهبودي مي شود، تاكيد كرد: از جمله عوارض درماني آن از بين بردن التهابات پوستي، براي بهبود بيماري هايي نظير آسم، روماتيسم و به خصوص آلرژي هاي فصلي و سرما خوردگي ها از آن استفاده مي شود اما عوارض جانبي آن را نيز نبايد از نظر دور داشت.
وي عوارض جانبي استفاده از اين دارو را در مصرف خوراكي يا تزريقي سرخوشي، عوارض گوارشي، تشديد عفونت ها، بي خوابي، پوكي استخوان، افزايش قند در بيماران ديابتي، ضعف ايمني، اختلالات هورموني (نظير پرمويي، اختلال عادت ماهانه) اتساع شكم و گرد شدن صورت، گر گرفتگي صورت، اختلال آنزيم هاي كبدي، تحليل عضلاني، چرب شدن پوست و تشديد آكنه، تغييرات روحي و در مصرف موضعي به شكل پماد و قطره و محلول، تحليل رفتن پوست در استفاده دراز مدت، لكه افتادن روي پوست و خشكي پوست و تشديد عفونت هاي قارچي برشمرد.
اين پزشك با توجه به عوراض مصرف اين داروها تاكيد كرد: گاهي افراد بدون اطلاع از اثرات منفي اين دارو براي افزايش وزن و اشتها از آن استفاده مي كنند كه مصرف خودسرانه و زياده از حد آن باعث پف كردن صورت و قسمت هايي از بدن و چاقي كاذب مي شود، به اين افراد توصيه مي شود با توجه به عوارضي كه دارد حتي الامكان مصرف اين دارو را حذف كنند.
دكتر تمي در رابطه با اينكه آيا تجويز اين دارو ضرورت دارد، گفت: به علت عوارض اين دارو مي توان از داروهاي جايگزين مانند هيدروكورتيزون براي درمان بعضي بيماري ها مانند سرما خوردگي استفاده كرد زيرا عوارض آن كمتر از دگزا است اما پزشكان تا حد امكان از تجويز اين دارو پرهيز كنند با اين حال ما هيچ محدوديتي براي منع استفاده از اين دارو نداريم و بعضي از بيمار ي ها هستند كه به ناچار بايد از دگزا براي درمان آنها استفاده كرد البته اين دارو خطر مرگ ندارد اما عوارض جانبي آن نيز كمتر از مرگ تدريجي بدن نيست.
وي اضافه كرد: اين دارو هيچ وقت قدم نخست براي درمان نيست و مي توان از داروهاي جايگزين استفاده كرد ضمن اينكه مصرف آن بدون تجويز پزشك توصيه نمي شود ضمن اينكه قبل از مصرف بايد با پزشك خود مشورت كنيد.
دكتر تمي نكاتي را كه افراد هنگام مصرف اين دارو رعايت كنند را اعلام كرد و افزود: در صورت ابتلا به بيماري هايي نظير عفونت هاي قارچي، ناراحتي هاي انگلي، سل، آبله مرغان، ديابت، زخم معده، ناراحتي قلبي، افزايش فشار خون و اختلالات كبدي و كليوي مصرف اين دارو بايد قطع شود.
وي گفت: براي به حداقل رساندن تحريك هاي گوارشي اين دارو اگر به صورت قرص استفاده شود مصرف آن حتما همراه با غذا باشد و استفاده همزمان با الكل ممكن است سبب افزايش اثرات دارو گردد همچنين در درمان دراز مدت ممكن است محدوديت مصرف سديم و كالري و همچنين افزايش مصرف مكمل پتاسيم و پروتئين نياز باشد.
وي يادآور شد: در افراد ديابتي ممكن است در ميزان قند خون تاثير بگذارد بنابراين در طي مصرف دارو قند خون توسط پزشك معالج كنترل شود، معاينه چشم در طول درمان دراز مدت به طور مرتب بايد انجام گيرد در صورت بروز عفونت ها يا ضايعات جدي بايد احتياط كرد.
دگزامتازون و داروهاي مشابه آن از دسته كورتون‌هايي هستند كه در ايران چندين برابر كشورهاي پيشرفته مورد استفاده مردم قرار مي‌گيرند اين دارو قوي‌ ترين دارو و يكي از طولاني اثرترين انواع كورتون است./م
 
 
 
منبع:ایرنا
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۲
مینا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۱
سلام ، من امروز برای یه سردرد جزئی دکتر رفتم ،دکتر به من دگزا زد حالا تا چند وقت کلسیم جذب بدنم نمیشه?
مریم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۵
منم سرما خوردم دگزا زد نمیدونستم چکنم. ک کلسم جذب بشه پشیمونم ک زدم
سجاد
|
United Arab Emirates
|
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۰۲
باسلام وخدا قوت
خواستم بدونم اگه سالی یک عدد آمپول استفاده بشه میزان عوارض چقدره وباهربارزدن تاچه مدت کلسیم جذب بدن نمیشه.
باسپاس.
وحيده
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۶
سلام من قرص استفاده كردم و صورت گرد شده. افسرذگي گرفتم. الان ٢٠ روزه قطع كردم چع مدت ميشه تا اثرش بره؟
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۳:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۷
سلام من قرص دگزا رو بالای ۱۰ سال هست که دارم هرروز میخورم برای چاقی چند بار اومدم قطع کنم نتونستم بهش اعتیاد پیدا کردم الانم مشکلی ندارم آزمایش و چکاب کلی دادم مشکلی نداشتم خداروشکر خیلی ام بهش وابسته ام چون ورزش میکنم بهم شکل داده نمیدونم تا کی میخوام مصرف کنم چون هم بهم انرژی میده هم سر و حالم باهاش به محض کم کردن و قطع کردن هم لاغر میشم که دوست ندارم
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۱
۳ سالی استفاده کردم هروز الان استخوانم خیلی خراب شدن تراکم بیش از حد شدن ایا مصرف این دواره
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۴
بچه یک سال و پنج‌ماه دگزا مصرف کند تا چند وقت بدنش کلسیم جذب نمی کند
امیرعباس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۰
سلام اگه میشه لطفایه راهی جلوی مابزاریدبتونیم دگزامتازون روازبدنمون تخلیه کنیم کسی ۱۰ساله دگزامصرف میکنه بعدازقطع کردن داروبازم طول میکشه به حالت عادی برگرده لطفاکمک کنیدتااین داروازبدنمون خارج بشه چون مصرف بیش ازحدناراحتیای قلبی به همراه داره ماهم نمیدونیم چطوری ازبدنمون تخلیه اش کنیم ممنون میشم اگه جواب پیامهاروبدید
صفر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۱
سلام،من یکساله که دگزاو سیپروهپتادین مصرف میکنم خیلی هم چاق وتپل شدم خیلی عاشقش شدم ولی متاسفانه عوارض سختی به بدنم واردشدبدنم کلا لکه ای شده مخصوصازانوهام خیلی میترسم که به صورتم هم اثابت کنه توروخدااگه کسی میتونه کمکم کنه که این لکه هاازبین بره ولی نمیتونم مصرف این داروراترک کنم خواهشاکمکم کنید
صفر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۱
سلام،من یکساله که دگزاو سیپروهپتادین مصرف میکنم خیلی هم چاق وتپل شدم خیلی عاشقش شدم ولی متاسفانه عوارض سختی به بدنم واردشدبدنم کلا لکه ای شده مخصوصازانوهام خیلی میترسم که به صورتم هم اثابت کنه توروخدااگه کسی میتونه کمکم کنه که این لکه هاازبین بره ولی نمیتونم مصرف این داروراترک کنم خواهشاکمکم کنید
علی رباطی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۰۱
سلام دوستان گلم من چندسال دگذا مصرمی کنم الانهم ده روزه قطعش کردم می خواستم بدانم تاچندوقت بدنم کلسیم جزب نمی کندباتشکر
Mari
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
سلام ایا طبق ازمایشات قابل تشخیص است که بیمار چند روز پیش دگزا زده ایا بعد از یک ماه مشخص میشود طبق ازمایشات که بیمار دگزا تزریق کرده؟
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار